PUOLUKKA-VANILJA JUUSTOKAKKU – PEHMEÄN RAIKAS YHDISTLEMÄ
Puolukka-vaniljajuustokakku on ihanan herkullinen ja monipuolinen makuelämys, jossa kohtaavat pehmeä vaniljatäyte, kirpeän hapokkaat puolukat, sekä raikas ja makea puolukkasiirappi. Lopputulos on vastustamaton juustokakku.
Valmistin tähän kakkuun maukkaan siirappiseoksen kakun väliin ja myös sen päälle käyttäen Kujalan tilan puolukkasiirappia. Lisämakua siirappiin annoin maustamalla sitä kanelilla ja inkiväärillä. Siirappikuorrutteen rakenteesta sain tehtyä kivan jämäkän käyttäen liivatetta. Se toimii loistavasti ja kruunaa koko komeuden.
Tähän vaniljaiseen juustokakkuun voit puolukkasiirapin sijasta valita myös muita Kujalan tilan herkullisia marjasiirappeja, kuten hilla-, karpalo- tai mustikkasiirapin. Yhdistele siis vaniljajuustokakkuun oma lempimarjasi oman makusi ja fiiliksen mukaan. Kujalan tila valmistaa Hailuodossa ihania marjasiirappeja lähialueen marjoista. Siirapeista löytyy makuna myös terva, joka on sekin kokeilemisen arvoinen tuote. Vaihtoehdoista saa ihanasti inspiraatiota leivontaan.
VINKKI. Marjasiirappien lisäksi Kujalan tila valmistaa myös mm. maukkaita artesaani-ja löökikastikkeita. Makuja näissä kastikkeissa on esim. BBQ, CHILI, CURRY, HABANERO, TERVA ja VALKOLÖÖKIT. Moni tuote on gluteeniton. Näitä kastikkeita ja makusiirappeja saat tilattua esimerkiksi Kujalan tilan verkkokaupasta jos et löydä niitä lähikaupastasi. Nämä tuotteet ovat lisä- ja säilöntäaineettomia ja osalle on myönnetty Sydän -merkki. Tarjolla siis hyvää ja herkullista lähiruokaa – kotimaisia laatutuotteita.
PUOLUKKA-VANILJA JUUSTOKAKKU – OHJE
KAKUN POHJA
- 170 g Digestive keksejä murskattuna
- 60 g Oivariinia
Sulata Oivariini ja sekoita siihen keksimurska. Painele keksiseos 20cm halkaisijan irtopohjavuoan pohjalle. Käytä vuoan sisäreunalla öljyttyä reunakalvoa, niin saat valmiin kakun siististi irti vuoasta. Laita pohja odottamaan jääkaappiin.
PUOLUKKASIIRAPPI POHJAN PÄÄLE JA KAKUN KORISTEEKSI
- 2 dl Kujalan tila puolukkasiirappia
- 1 tl kanelia
- Ripaus inkivääriä
- 2 liivatelehteä
Puolukkasiirapin voi valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä valmiiksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi.
Laita kattilaan puolukkasiirappi, kaneli ja inkivääri. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hyvin.
KEKSIPOHJAN PÄÄLLE
- 1-1,5 dl puolukoita
Laita ohut läpikuultava kerros jäähtynyttä siirappia vuokaan keksipohjan päälle. Lisäksi ripottele ohuen siirappikerroksen päälle 1-1,5dl puolukoita.
LOPUN SIIRAPIN JOUKKOON
- Noin 1,5 dl puolukoita
Loppuun siirappi määrään lisätään 1,5dl puolukoita. Tämä siirappiseos odottaa jääkaapissa kunnes kakku on täysin valmis ja hyytynyt. Siirappiseos paksuuntuu kylmässä sitkeäksi ja on hieman valuvaa jos levität sen kakun päälle. Siirapin voi myös halutessaan tarjoilla erikseen.
VANILJATÄYTE
- 200 g tuorejuustoa
- 4 dl kuohukermaa
- 1 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 4 liivatelehteä
- 0,5 dl nestettä liivatelehtien sulatukseen (esim.vesi, maito tai kerma)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vatkaa kuohukerma, tuorejuusto ja sokerit yhdessä kevyeksi vaahdoksi.
Kuumenna neste ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla vatkaten sähkövatkaimella. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia ennen kuin otat sen pois vuokasta.
Koristele valmis kakku aiemmin valmistetulla puolukkasiirapilla. Jos et halua että siirappi valuu reunojen yli niin jätä reunoille muutama sentti tyhjää tilaa. Reunan voi koristella esimerkiksi Digestive keksimurskalla.
Resepti: Emma Pekkanen